Warsztaty kulinarne "MROWISKO"
Dziś w Gminnym Ośrodku Kultury odbyły się warsztaty kulinarne wypieku słodkiego mrowiska Mrowisko to smakołyk w sam raz na karnawał i tłusty czwartek. Słodki przysmak pochodzi z litewskiej tradycji kulinarnej. Na Litwie sposób jego przyrządzania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mrowisko to konstrukcja, składająca się z cieniutkich jak bibułka i kruchych faworków, polewanych w miodzie, posypywanych makiem, rodzynkami lub żurawiną. Usmażone na głębokim oleju chrusty układa się w zgrabny stosik, przypominający kopiec z wędrującymi po nim makowymi mrówkami. Zainteresowanych poznaniem tajemnej receptury ciasta i jego przyrządzenia było sporo, co nas ogromnie cieszy Panie zostały podzielone aż na dwie grupy dziękujemy Wam za przemiłą atmosferę a szczególne podziękowania kierujemy w stronę naszej mistrzyni kulinarnej wypieku mrowiska - Pani Barbarze Nazaruk